Het perfecte dekbed

Het perfecte dekbed

september 23, 2014 Uit Door admin

Tegenwoordig is er zoveel keuze aan verschillende warmteklassen, materialen en afmetingen van een dekbed dat het je nog best moeilijk kan vallen om een geschikt dekbed uit te kiezen. Want hoe weet je welk materiaal bij je past? En wat is nu de  beste afmeting van een dekbed voor jouw bed? Of welk materiaal vind je prettig? Zoals je al leest, de keuze is reuze. Het is belangrijk om iets te kiezen wat bij je past, maar om je te helpen om een goede keuze te maken kun je in dit artikel een aantal tips lezen van de slaapkenner.

Vulling

Laten we beginnen met de vulling voor het dekbed. Afhankelijk van waar je voorkeur ligt kun je kiezen uit:

  • Synthetische vulling, deze vulling is bij uitstek geschikt bij allergieën. Het dekbed kun je vaak wassen, waardoor er dus minder stof in zit.
  • Donzen vulling, dit is prettig wanneer je van een licht en luchtig dekbed houdt.
  • Wollen vulling, dit is zwaar maar veerkrachtig en geeft veel warmte af.

Koud of warm

Een perfect dekbed zou ervoor moeten zorgen dat je in de winter heerlijk warm onder je deken ligt en het zou ervoor moeten zorgen dat het in de zomermaanden niet te heet wordt. Het is lastig om te bepalen hoeveel warmte een dekbed kan geven als je alleen afgaat op de soort vulling. Om je hierbij te helpen worden er 4 warmteklassen aangehouden:

  • Klasse 1: Een dik dekbed wat bijzonder geschikt is voor de wintermaanden of in slecht geïsoleerde kamers. Het is een dekbed met een zeer hoge warmte isolatie.
  • Klasse 2: Een dekbed met een gemiddelde warmte isolatie. Te gebruiken voor ieder seizoen, tenzij het ontzettend koud kan worden in je slaapkamer.
  • Klasse 3: Een klasse 3 dekbed is uitermate geschikt voor nazomers en de lente. In de winter kan een klasse 3 dekbed niet voldoende warmte bieden, tenzij de slaapkamer ook verwarmt wordt.
  • Klasse 4: Een zomerdekbed geschikt voor warme zomeravonden. Door de lage warme isolatie kunnen ze goed als deken dienen wanneer je graag onder een deken slaapt terwijl het daar net iets te warm voor is.

 

4 seizoenendekbed

Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet graag je dekbed wilt veranderen bij het veranderen van de seizoenen. Wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg plek hebt om de andere deken op te bergen kan het handiger zijn om een 4 seizoenendekbed te hebben. Een 4 seizoenendekbed bestaat vaak uit 2 losse lagen van een dekbed, samen bieden ze genoeg warmte voor de winter en afzonderlijk kun je ze gebruiken als zomerdekbed.

 

De juiste afmeting

De afmeting van een dekbed is ook belangrijk. Aangeraden wordt om toch wel altijd 60 centimeter meer dekbed te hebben dan de afmeting van het matras. Afhankelijk van hoe lang je bent kun je ook een dekbed met een afwijkende lengtemaat aanschaffen. Wanneer je bijvoorbeeld 2 meter lang bent kun je ervoor kiezen om een dekbed aan te schaffen wat 220 centimer lang is. Zo voorkom je dat je met je voeten bloot ligt.