Slapen met partner is ongezond

juli 5, 2013 Uit Door admin

Als je slaapproblemen hebt kan het mogelijk zijn dat dat door je partner komt die naast je in bed ligt. Mannen hebben daar vaker last van dan vrouwen, zelfs als ze dat zelf niet beseffen. Een nieuw matras helpt daar niet bij.

Bij de Romeinen was de echtelijke sponde alleen bedoeld voor seksuele gemeenschap. Er werd niet samen in één bed geslapen. Voor een goede slaap trokken de echtgenoten zich terug in hun eigen kamer. Het is een mogelijkheid die partners met slaapproblemen ook eens zouden moeten proberen, zegt slaapspecialist Neil Stanley van de Universiteit van Surrey, die zelf ook apart slaapt.

‘Één bed is bizar’

Het tweepersoonsbed stamt uit de tijd dat mensen kleinbehuisd waren en met meerderen in één kamer moesten slapen. Volgens Stanley is het eigenlijk bizar om samen in één bed te slapen. ‘Het is nooit zo bedoeld.’

Kwaliteit van het slapen

Onderzoeker Robert Meadows van de Universiteit van Surrey onderzocht de kwaliteit van de slaap van mensen die samen een bed delen. Veel partners gaven aan dat ze het gevoel hebben dat ze juist beter slapen als ze bij elkaar lagen, maar uit het onderzoek bleek het tegenovergestelde. De kwaliteit van de slaap werd bij samen slapen gemiddeld 50 procent vaker verstoord dan bij alleen slapen. Partners kunnen elkaar verstoren door te draaien, luidruchtig te ademen, te snurken of door het trekken aan lakens of dekbedden. Hoewel niet alle geluiden of bewegingen door de partners op worden gemerkt, wordt de diepte van de slaap er wel door aangetast.

Mannen slapen lichter

Dat samen in één bed liggen niet optimaal is voor de slaapkwaliteit was eerder al eens aangetoond door een onderzoek in Oostenrijk, dat gepubliceerd werd in The New Scientist. Wat opvallend is in die studie is dat mannen veel meer last blijken te hebben van verstoringen in de slaap door hun partner dan vrouwen. Vrouwen slapen dieper dan mannen. Een regelmatig verstoorde slaap door het samen slapen resulteert bij hen ook in meetbaar minder alert functioneren overdag. Uit een recent onderzoek door het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat mannen slechter of korter slapen dan ze zelf denken. Vrouwen slapen beter, terwijl zij juist denken minder goed te slapen.

Elke verstoring uit de weg gaan

Neil Stanley erkent dat mensen langzaam maar zeker wennen aan het samen slapen. Als hen dat goed bevalt, dan moeten ze daar mee doorgaan. Het plotseling apart gaan slapen kan een storende factor zijn. Maar als een partner, zeker als het om een man gaat, slaapproblemen heeft, dan kan het raadzaam zijn om elke verstoring uit de weg te gaan en een eigen slaapkamer op te zoeken. Stanley wijst er op dat vaak slecht slapen allerlei problemen in de hand kan werken, van vermoeidheid overdag tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten aan toe.